İçeriğe geç

Yaşayan Kuran Neden Yasaklandi

Kuran meali neden yasaklandı?

İlahiyatçı İhsan Eliaçık’ın yazdığı “Yaşayan Kur’an Türkçe Meali-Tefsir” adlı eserin basım yasağı konularak toplatılmasına karar verildi. Karara gerekçe olarak “İslam dininin temel özelliklerine zarar verici unsurlar içerdiği” gösterildi.

Mehmet Okuyan Kur’an Meali neden yasaklandı?

Aslında tartışmanın sebebi, manayı baştan sona okuyan ilgili komisyonun, Kur’an ve İslam’a aykırı onlarca tercüme bulması ve bunları tasvip etmemesi veya kabul etmemesidir. Bu haliyle tercüme olarak basılmasının uygun olmadığını söyler.

Kuranı ilk Türkçeye çeviren kimdir?

İlk çeviriler Farsça ve Türkçe olarak yapılmıştır. Batı’da Latince’ye çeviri tarihi 1143’tür. Bu çeviri 1543’te basılmıştır. Günümüze ulaşan en eski el yazması, Şirazlı Hacı Devletşah’ın oğlu Muhammed tarafından kopyalanan (1333) Türk-İslam Eserleri Müzesi’nde bulunan Türkçe çevirisidir.

Prof. Dr. İhsan Eliaçık kimdir?

Recep İhsan Eliaçık (23 Aralık 1961, Kayseri doğumlu), İslam teolojisi üzerine çalışmalarıyla tanınan bir Türk yazardır. Yazılarıyla, Anti-Kapitalist Müslümanların İslam-politik oluşumunun teorik altyapısını geliştirdi ve bu hareketi destekledi.

Yaşayan Kuran neden yasaklandı?

İhsan Eliaçık, “Yaşayan Kur’an-ı Kerim Türkçe Meali-Tefsir” adlı eserinin, “İslam dininin temel niteliklerini rencide edici unsurlar içerdiği” gerekçesiyle İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandığını duyurdu. Mahkeme, kitabın toplatılmasına, basımının ve dağıtımının yasaklanmasına karar verdi.

Prof. Dr. Gazi Özdemir Kur’an Meali neden yasaklandı?

Dr. Gazi Özdemir’in Şira Yayınları’ndan çıkan “Kur’an’a Son Davet” başlıklı çevirisi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı dava sonucu yasaklanırken, avukat Celal Ülgen, kararı “ifade özgürlüğüne bir darbe” olarak nitelendirdi.

Kur’an mealini okumak sevap mı?

Ancak bir Müslüman, Kur’an-ı Kerim’in anlam ve tefsirlerini, Yüce Allah’ın öğüt ve emirlerini öğrenmek amacıyla okursa, bu, Kur’an’ın nüzul sebebine (Nisa 4/82, Muhammed 47/24) uygun olacak ve sevapla sonuçlanacaktır.

Kuranın Türkçe mealini okumak hatim sayılır mı?

Bu bağlamda hatim, Kur’an’ı manasına göre okumak değil, Fatiha Suresi’nden başlayarak Nas Suresi’ne kadar olan Kur’an’ın tamamını Arapça metne göre okumaktır. Dolayısıyla, Kur’an-ı Kerim’in mana ve tefsirlerini okuyarak hatim yapılamaz.

Kur’an mealini okumak için abdest gerekir mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu Bu nedenle, Kur’an yüklü bu tür cihazlara abdestsiz dokunulabilir ve bu şekilde Kur’an-ı Kerim okunabilir. Ancak, Kur’an’ı abdestli okumak daha faziletli olduğundan, elektronik cihazlarda Kur’an okunurken abdest alınması tavsiye edilmiştir.

Atatürk Kuran için ne dedi?

1922 ve 1923’te verdiği iki konuşmada, “Allah bir ve büyüktür” dedi. 1923’te hediye olarak Kur’an’ı aldığında, “Değeri ölçülemeyecek bu hediyeyi en derin ve en saygılı dini duygularımla saklayacağım” dedi. Sözleriyle bana teşekkür etti.

Atatürk Kuranı neden Türkçe yaptı?

Kendisi. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin Kur’an-ı Kerim’i anlamını bilmeden okuduğunu gördü ve milletinin inandığı kutsal kitabın içeriğinden haberdar olmasını istedi. 1925 yılında Kur’an-ı Kerim’i Türkçe’ye çevirme ve yorumlama girişimlerinde bulundu.

Atatürk neden ezanı Türkçe yaptı?

Öyle ki Atatürk, Ezan’ın Türkçe okunuşunu anlatırken, Ezan’ın bir çağrı olduğunu, bu çağrının Türklere yönelik olduğunu, dolayısıyla da Türklerin anlamadıkları başka bir dilde değil, kendi dilleriyle okunması gerektiğini açıklamıştır (Toker, 1991: 46).

İhsan Eliaçık hangi kanalda program yapıyor?

KRT TV ekranlarından son dakika canlı haberlerle güncel kalın.

İhsan Eliaçık namazı kaç vakit?

Eliaçık, açıklamalarında şunları vurguladı: “Günlük beş vakit namaz yoktur. Dilediğiniz kadar kılabilirsiniz, en az iki, en fazla yedi. Ancak unutmayın: Kıldığın namazlar seni kurtarmaz.” “Kur’an’da salat kavramı yardımlaşma ve dayanışmayı ifade eder.

Kayserili İhsan Hoca kimdir?

İhsan Ketin (10 Nisan 1914, Kayseri – 16 Aralık 1995, İstanbul), Türk jeolog. Türkiye’de “Jeolojinin Babası” olarak bilinen jeoloji profesörü İhsan Ketin, yurtdışında 1948’de Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın gerçek yapısını ortaya koymasıyla tanınır.

Diyanetin Kuran meali okunur mu?

Yüce Rabbimizin öğüt ve emirlerini bilmek için Kur’an-ı Kerim’in tercüme ve tefsirlerini okumak gerekli olmakla birlikte, bu tercümelere Kur’an demek caiz değildir ve Kur’an yerine tercümeyi okumak doğru değildir. Kur’an ibadet olarak okunduğunda, orijinal kelimeleriyle okunmalıdır.

Kuran meali okumak doğru mu?

Ancak bir Müslüman, Kur’an-ı Kerim’in anlam ve tefsirlerini, Yüce Allah’ın öğüt ve emirlerini öğrenmek amacıyla okursa, bu, Kur’an’ın nüzul sebebine (Nisa 4/82, Muhammed 47/24) uygun olacak ve sevapla sonuçlanacaktır.

Açık Kuran kimin meali?

Hak Neşriyat, piyasada yapılan Kur’an-ı Kerim tercümelerindeki doğru anlaşılma eksikliğini fark etmiş ve Şeyh Ziyaeddin El-Kudsi tarafından hazırlanan “Doğru ve Net Kur’an Tercümesi” isimli bu eseri okuyucuya sunmuştur.

Kuranın mealine abdestsiz dokunulur mu?

Fetvada, Kur’an-ı Kerim’in manasına veya tefsirlerine abdestsiz dokunmanın hükmü hakkında genel kanaatin şöyle olduğu ifade edilmiştir: “Tefsir kitaplarındaki ayetler diğer sözlerden fazla olursa, hüküm şöyle olur.” Kur’an-ı Kerim, Kur’an olmalı ve abdestsiz ona dokunmak caiz değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Escort İlanları